poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Flądra z pieczonymi ziemniaczkami;-)

Witajcie,
Pogoda jak najbardziej osttanio nam dopisuje, a my zamierzamy wybrać sie na urlop nad morze;-) a jak morze, to i rybki! Możemy znaleźć nóstwo barów, gdzie podają ową specjalność smażoną w głębokim tłuszczu z jakże tłustymi frytkami;-) Nasza rybka prezentuje się o wiele ciekawiej i tak też smakuje;-)

składniki:
filet z flądry : real-8,50zł
młode ziemniaczki ok.1kg: 0,99zł
przyprawy: gotowa przyprawa do ryb MIKADO,rozmaryn, cząber, tymianek, bazylia
oliwa z oliwek
3-4 ząbki czosnku
koperek do posypania;-) 0.99zł 

przygotowanie:
1.ziemniaczki myjemy, nie obieramy! kroimy w tzw. ćwiartki;-) blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy nasze ziemniaczki, polewamy odrobina oliwy, posypujemy ziołami, zącki czosnku obieramy i wrzucamy do ziemniaczków. pieczemy przez ok 1h w zależności kto jaki piecyk posiada;-) 
2. rybke kroimy na mniejsze kawałki <z naszego fileta wyszło ich cztery> posypujem przyprawą, obtaczamy w mące i smażymy na odrobinie oliwy ;-) oczywiscie za smażenie rybki zabieramy się wtedy kiedy ziemniaczki będą już praktycznie gotowe;-) można rybkę przygotować na patelni grillowej!




smaczneGo!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę o komentarze dotyczące wpisów. Komentarze wulgarne i odbiegające od tematu postu będą usuwane.Dziękuję za poświęcenie swojego czasu.